Covid-19 v sezóně 2021-2022

19.9. 2021

Je to znamení dnešních časů: změna stíhá změnu, co platilo včera, dnes již buď neplatí nebo platí jinak - a (téměř) nikdo nemá tušení, co bude platit zítra. Velmi těžko odolávám tomu, abych dal průchod svému znechucení: Ministerstvo zdravotnictví jako na běžícím páse vědomě (!!!) vydává nařízení, která jsou v rozporu se zákonem, načež soud tato nařízení jako na běžícím páse ruší; a ty, občane, dodržuj zákon. Jako dítě jsem slýchal, že příklady táhnou; platí to i dnes?
 
Ale budiž: pokusím se být věcný a sepíšu pár slov o tom, jak se tato zběsilá doba projeví v organizaci našeho cvičení.
 
Aktuálně platné nařízení Ministerstva zdravotnictví je k nalezení zde.
 
Kdo si tento materiál pozorně prostuduje, dočte se tam, že provozovateli (=cvičiteli) je fakticky uložena povinnost kontrolovat a dokonce i evidovat zdravotní stav (očkování, test,...) účastníků cvičení, k čemuž ale ze zákona cvičitel není zmocněn (k tomu je oprávněna pouze Hygienická správa, nikdo jiný), a osoby, které takto stanovené podmínky nesplňují, nepřipustit do cvičení. Připomeňme znovu, že nehovoříme o pandemickém zákonu, nýbrž o podzákonném předpisu, který nemůže uložit povinnost nad rámec zákona.
 
Cvičitelé taichi však nejsou ani pracovníky Hygienické správy, ani policisty nebo vyhazovači. Prosíme proto účastníky cvičení, aby se ve vládních nařízeních zorientovali samostatně a v případě nutnosti se nezbytnými doklady prokázali oprávněným orgánům sami, podobně, jako by se prokazovali například při návštěvě restaurace. Analogicky - jako hostinský není oprávněn kontrolovat hosta, cvičitel není oprávněn kontrolovat cvičence, ačkoli mu to nad rámec zákona inkriminované opatření ukládá. A proto to ani dělat nebudeme.
 
Co dál?
 
Už jenom jedno: nedejme si zkazit radost ze cvičení.